Klimakterielle plager

Hva er klimakteriet?

Klimakteriet, ofte kalt overgangsalderen, er perioden i en kvinnes liv hvor menstruasjonen gradvis opphører, og hun ikke lenger er fruktbar. Denne perioden er vanligvis preget av hormonelle endringer som kan gi ulike plager. Klimakteriet starter oftest i 45-55-årsalderen.


Vanlige symptomer på klimakterielle plager

Symptomene varierer fra person til person, men de vanligste plagene inkluderer:


•Hetetokter og nattesvette

•Søvnvansker

•Humørsvingninger

•Tørrhet i skjeden og redusert sexlyst

•Konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer

•Ledd- og muskelsmerter

•Vektøkning


Disse symptomene kan variere i intensitet og varighet, og noen kvinner opplever ingen plager i det hele tatt.


Seneffekter av østrogenmangel

Østrogen har en beskyttende effekt på flere av kroppens systemer, og når østrogennivåene synker etter klimakteriet, kan det gi langsiktige helseutfordringer, inkludert:


•Benskjørhet (osteoporose):

Østrogen hjelper til med å opprettholde beinmassen. Etter overgangsalderen øker risikoen for benskjørhet, noe som kan føre til brudd, særlig i hofte, håndledd og ryggvirvler. Det er viktig å ha et kosthold rikt på kalsium og vitamin D, samt vurdere vekttbærende fysisk aktivitet for å styrke beinhelsen.


•Hjerte- og karsykdommer:

Før overgangsalderen har kvinner en lavere risiko for hjerte- og karsykdommer enn menn, delvis på grunn av østrogens beskyttende effekt på blodårene. Etter overgangsalderen øker risikoen for høyt blodtrykk, åreforkalkning og hjerteinfarkt. Livsstilsfaktorer som kosthold, mosjon og røykeslutt er viktige for å redusere risikoen.


•Økt risiko for visse krefttyper:

Det er en viss økt risiko for tarmkreft etter overgangsalderen. Når det gjelder brystkreft, er risikoen litt mer kompleks. Østrogenbehandling øker normalt ikke risikoen for brystkreft, spesielt hvis den brukes over lang tid. 


Utredning av klimakterielle plager

Ved mistanke om klimakterielle plager vil legen først ta en grundig sykehistorie og diskutere dine symptomer. En blodprøve kan bli tatt for å måle nivået av kjønnshormoner som østrogen og follikkelstimulerende hormon (FSH), men dette er ikke alltid nødvendig, da diagnosen ofte kan stilles basert på symptombildet alene.


Behandling av klimakterielle plager

Behandlingsvalg avhenger av hvor plaget du er og hvilke symptomer som er mest fremtredende. De vanligste behandlingsalternativene inkluderer:


Hormonbehandling (HRT)

Hormonbehandling kan være effektiv for å lindre hetetokter, søvnvansker, humørsvingninger og andre klimakterielle plager. Behandlingen kan gis som tabletter, plaster, gel eller vaginalkrem, og inneholder østrogen alene eller en kombinasjon av østrogen og gestagen. HRT kan imidlertid være forbundet med en økt risiko for enkelte helsetilstander, som blodpropp og i noen spesielle tilfeller også brystkreft, så det er viktig å diskutere fordeler og ulemper med legen.


Lokal østrogenbehandling

Hvis hovedplagen er tørrhet i skjeden eller ubehag ved samleie, kan lokal østrogenbehandling i form av krem eller stikkpiller være et godt alternativ. Denne behandlingen har færre bivirkninger enn systemisk hormonbehandling.


Livsstilsendringer

Enkelte livsstilsendringer kan også hjelpe med å lindre plager:

•Regelmessig mosjon kan bidra til bedre søvn, humør og vektkontroll.

•Et balansert kosthold kan styrke beinhelse og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

•Avslapningsteknikker som yoga, meditasjon eller dyp pusting kan være nyttige for å redusere stress og hetetokter.


Alternativ medisin

Noen kvinner opplever lindring av klimakterielle plager ved bruk av kosttilskudd som soya, rødkløver eller plantebaserte østrogener (fytoøstrogener). Det er viktig å snakke med legen før du begynner med slike behandlinger, da de kan ha bivirkninger eller interagere med andre medisiner.


Andre medisiner

Hvis du ikke kan bruke hormonbehandling, kan andre legemidler som SSRI-antidepressiva eller blodtrykksmedisiner hjelpe mot hetetokter og humørsvingninger.